Zkoušky vloh - OMS Klatovy

18.10.2010 16:49

Za studeného podzimního počasí jsme se celá rodinka vydali do Břemišť nad Běhařovem, kde se 17.10 konaly zkoušky vloh ohařů a mylých plemen. po takřka dvouhodinové cestě jsme dorazili do Klatov, asi tak kolem osmé hodiny. Počasí nebylo zrovna přívětivé, ale hlavně, že nepršelo. V araálu byla příjemná chatka, ve které se prodávala výborná kančí klobása, čaj, kafe, zkrátka všechno :o) ale hlavně zde byla možnost se po velkém výkonu ohřát.

Na zkoušky se přihlásilo celkem 7 ohařů, jedem VELKÝ MUNSTERLANDSKÝ, jeden NĚMECKÝ KRÁTKOSRSTÝ, dva ITALŠTÍ SPIONE a tři MAĎARŠTÍ OHAŘI (včetně nás)  :o)

Po hromadném nástupu jsme byli rozřazeni do skupin. Já s Dafinkou jsme si vylosovali číslo 2, které nám docela vyhovovalo. Hned poté jsme rovnou od chatky vyrazili na pole s velmi krátkým porostem, někdy spíše bahnem :o). Číslo 1 měl první s Italských Spionů, ale asi bohužel neměl svůj den a proto se místo hledání šel pomazlit s koronou a následně utekl k autům, čímž bohužel neobstál a ve zkoušce nepokračoval. Z tohoto důvodu jsme se my posunuly a v ostatních disciplínách vždy začínali. Po našem docela dlouhém hledání jsme se dozvěděli velice uspokojivé výsledky z disciplíny hledání. Jediné v čem jsme měli rezervy byla rychlost, za kterou nám rozhodčí udělili známku 3, ale za chování po výstřelu, systém hledání a vytrvalost, jsme dostali známku 4. Po dokončení hledání ostatních pěti psů jsme se přesunuli dále a naším úkolem bylo, prokázat pevné vystavování a správné postupování. Na řadu jsme šli tedy jako první a kvůli nedostatku zvěře, který nás provázel po celou dobu zkoušek byli rozhodčí nuceni použít chovné slípky. Vypustili dvě, Dafi je hned cítila a krásně, pevně vystavila (známka 4). Dále šel na řadu druhý Spione ( Sorento Ross Cynopolis), který měl stejného vůdce jako první ze Spionů, ale dnes byl přecejen úspěšnější a z vystavení se taktéž odnesl známku 4. Dále následovala naše kamarádka Ellie (Arwen Ariadnina Nit), která i přes začáteční problémy ze ztrátou slípky hezky vystavila. Další účastnice naší skupiny byla fena Německého ohaře krátkosrstého, jejíž vůdce nás připravoval i na možnost, že jeho fena nevystaví a rovnou přináší. Tak se také stalo a jelikož tomu bylo dvakrát, rozhodčí byli nuceni psa za zkoušku nehodnotit a tím pádem neobstál a ze zkoušek odešel. Ve vystavení také svoje kvality ukázal Aran od Klenovických lomků, která taktéž vystavil na 4.

I přes konečný počet pěti psů jsme pokračovali na další disciplínu a byl zájem o stopu živé zvěře. Nejdříve byl problém stopu najít, kvůli nedostatku zvěře. Nakonec jsme ale našli pársrn, na kterých psi prokázali zájem o stopu. Poslední úkol, který nás čekal bylo vodění na řemeni, ze kterého spousta vůdců měla největší obavy. Nakonec ale pro všechny dopadlo dobře a odnesly jsme si známku 4.

Sečteno a podtrženo : Dafinka hledala v poli hezky, ikdyž na maďara trochu pomalejším tempem. Systém při hledání měla v pořádku a vytrvalost také. Co se týče chování po výstřelu, to bylo bezproblémové, samozřejmně s menším ohlédnutím, ale to je normální. Vystavování bylo pevné a naštěstí zdařilé. A teď k postupování. Kvůli tamějším podmínkám bylo takřka nemožné dosáhnout známky 4, a proto se to ani jednomu ze členů naší kupiny nepodařilo.

Po čtyřhodinovém chození po poli jsme se celí unavení a plní dojmů vrátili zpět na místo odchodu, kde jsme se ohřáli v chatičce, občerstvili a čekali na výsledky, které byly asi o hodinu později. Vyhlášení dopadl k naší óóóóóóóóóóóbrovské radosti takto : Dafné z Nehvizd, ZV, I.cena, nos 4. Taktéž dopadli i všichni z našich spolubojovníků ,ale z rozlišným počtem bodů. Moc gratuluji Ellie, Aranovi, Ginovi, Munstelandovi  všem co se zkoušk zúčastnili. Dále bych moc chtěla poděkovat Zuzce a Viktorovi Veselým, kteří nám velmi pomohli se připravit na zkoušky a zodpověděli nám spoustu důležitých otázek a rad, které jsme ke splnění zkoušek velice potřebovali. Děkujeme ! Ještě bych chtěla pogratulovat Cilce z Héku, která v Břemištích o den dříve zaválela na podzimkách a odnesla si I.cenu pouze s jednou 3 :o)

—————

Zpět


Kontakt

Lucie Horáčková


Zde můžete najít fotky z druhého srazu maďarů v Divoké Šárce.